Čo týždeň dal 21/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Posledný májový týždenník prináša dve zaujímavosti o čerstvom francúzskom vicemajstrovi Paríž Saint-Germain. Pozrieme sa aj na špeciálnu kolekciu módnej značky H&M inšpirovanú futbalovými dresmi a objasníme, prečo si Thomas Müller nebude musieť vyberať tento rok v reprezentácii iné číslo oproti svojmu klubovému. V závere si predstavíme nový znak FC Metz. Príjemné čítanie!


Brankár Paríža chytal v drese bez emblémov

Menšiu kuriozitu prinieslo záverečné kolo francúzskej Ligue 1. V ňom nastúpil brankár Paríža Saint-Germain Keylor Navas na ihrisku Brestu v čistom žltom drese, na ktorom mu chýbal klubový znak i emblémy sponzorov! Navyše sa jednalo o model Nike Gardien II, ktorý bol predstavený ešte pred sezónou 2018/19. V skutočnosti išlo o núdzové riešenie, keďže kostarický brankár chcel pôvodne nastúpiť na zápas v oranžovom oblečení. To ale podľa rozhodcov nedávalo dostatočný kontrast oproti červeno-bielym dresom domáceho tímu. Navasa však ani táto situácia nerozhádzala a dokázal si udržať čisté konto. Parížu však napokon nepomohlo ani víťazstvo 2:0, keďže z majstrovského titulu sa radoval LOSC Lille. Ten zvíťazil na trávniku Angers 2:1 a v tabuľke skončil o 1 bod pred PSG.

Keylor Navas v drese bez znaku PSG i emblémov sponzorov (📸 psg.fr)

H&M vydáva kolekciu inšpirovanú dresmi

Švédska odevná spoločnosť H&M sa rozhodla pri príležitosti blížiaceho sa európskeho šampionátu vydať špeciálnu kolekciu oblečenia inšpirovanú futbalovými dresmi. V spolupráci so streetwearovou značkou Lover’s F.C. chcú spoločne osláviť vášeň a slávu futbalového štýlu. V kolekcii nájdeme tričká inšpirované futbalovými dresmi z 90. rokov. Jasne rozpoznateľná je najmä inšpirácia dresmi Nemecka z roku 1990, Nigérie z Olympijských hier 1996, či talianskej reprezentácie. Dostalo sa však aj na klubové celky. V kolekcii tak nechýbajú ikonické čierno-biele dresy inšpirované Juventusom Turín, či zaujímavý oranžovo-modrý kúsok, ktorý čerpá inšpiráciu z dresov Holandska a Ajaxu Amsterdam. Kolekcia je vyrobená zo 100% recyklovaného polyestru a jej predaj bol spustený 20. mája.


Müller si môže zahrať so svojim číslom

Nemecký reprezentačný záložník Thomas Müller bude nastupovať na tohtoročnom letnom európskom šampionáte so svojim obľúbeným číslom 25. Umožňuje mu to výnimka pre nadchádzajúci turnaj, na ktorý môžu tréneri z dôvodu pandémie vírusu Covid-19 nominovať až 26 namiesto 23 hráčov. Tým pádom sa v zápasoch objavia aj tri nové čísla dresov a 100-násobný nemecký reprezentant sa rozhodol siahnuť práve po jednom z nich. Rodák z Weilheimu nosí 25-ku aj v Bayerne Mníchov, no v reprezentácii si na seba väčšinou obliekal dres s číslom 13. Ten teraz pripadne záložníkovi Borussie Mönchengladbach Jonasovi Hofmannovi. Páči sa vám systém čísiel, kde najvyššie zodpovedá počtu nominovaných hráčov? Alebo by ste aj na reprezentačnej úrovni uvítali neobmedzený výber ako je tomu v klubových súťažiach? Váš názor je vítaný v komentároch.


PSG otvoril oficiálny obchod v USA

V úvode boli avizované dve novinky ohľadom parížskeho Saint-Germain, tu je druhá z nich. Deväťnásobný francúzsky majster sa stal prvým európskym veľkoklubom, ktorý otvoril v USA svoj vlastný obchod. Podľa tlačovej správy klub aj touto cestou pokračuje k splneniu svojho cieľa, aby sa stal jednou z najväčších a najznámejších značiek svetového športu. Nový obchod je otvorený v spolupráci so značkou Fanatics, ktorá napríklad zabezpečuje aj predaj licencovaných suvenírov NHL. Americkí fanúšikovia PSG môžu novootvorené priestory navštíviť v nákupnom centre Westfield Century City v Los Angeles. Známu lokalitu využil klub originálne aj v súvislosti s logom nového obchodu. To je inšpirované znakom PSG, v ktorom známa Eiffelova veža vytvára písmeno A. Na pozadie potom pribudlo L, ktoré tak v kombinácii s áčkom tvorí svetoznámu skratku mesta anjelov.


FC Metz predstavil svoj nový znak

Desiaty tím uplynulej sezóny francúzskej Ligue 1 FC Metz oficiálne predstavil svoj nový klubový znak. Aj dvojnásobný víťaz Francúzskeho pohára sa rozhodol po vzore popredných talianskych celkov Juventus Turín a Inter Miláno pre zjednodušenie svojej vizuálnej identity. Zmena znaku súvisí aj s novou érou klubu, ktorá sa začína písať najmä vďaka dobudovaniu tréningového centra v oblasti Frescaty, či domovskému stánku Stade Saint-Symphorien, ktorý prešiel výraznou rekonštrukciou. Nový znak zachováva tradičné klubové farby. Dominuje mu tzv. Lotrinský kríž, ktorý je mimochodom aj základom pre náš štátny znak. Mne osobne tvar kríža trochu pripomenul logo Slovenského hokeja. FC Metz je jediným francúzskym klubom oprávneným používať tento kríž po ťažkom období, ktoré si oblasť Lotrinska prežila počas druhej svetovej vojny.

Porovnanie starého a nového znaku FC Metz (📸 footyheadlines.com)

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok