Čo týždeň dal 19/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri ďalšom týždenníku. Dnes si poodhalíme dresy svetových veľkoklubov od spoločnosti Nike, z ktorých už niektoré boli dokonca oficiálne predstavené. Nebude chýbať ani informácia o milánskom Interi, ktorý napokon dostal výnimku na použitie svojich štvrtých dresov v domácej súťaži a ukážeme si aj ako vyzerá mierne pozmenený znak AS Monako. V Ligue 1 sa rozhodli odohrať záverečné kolá s dúhovými číslami a vo Fortuna lige si pripísal už jedenásty titul v ére samostatnosti bratislavský Slovan. Príjemné čítanie!


Unikli dresy Nike pre sezónu 2021/2022

Zahraničné weby boli od začiatku týždňa plné obrázkov nových dresov od spoločnosti Nike určených pre svetové veľkokluby. Dva z nich potom svoje nové oblečenie uviedli aj oficiálne. Chelsea i Lipsko v nich už dokonca odohrali finálové zápasy domácich pohárových súťaží a obidvaja prehrali. Londýnsky klub súboj o FA Cup s Leicestrom City a nemecký celok pre zmenu zápas s Borussiou Dortmund. Z uniknutých obrázkov ďalších klubov sa potvrdil dizajn dresov Barcelony, ktorému budú dominovať pruhy v tvare klubového znaku. Výrazné textúry budú mať Atlético Madrid i Inter Miláno, naopak oblečenie Tottenhamu je vo veľmi decentnom prevedení. Oficiálne uvedenie všetkých nových dresov je naplánované v najbližších týždňoch.


Inter si zahral v štvrtých dresoch a pomiešal znaky

Čerstvý taliansky majster Inter Miláno si predsa len zahral vo svojich nových štvrtých dresoch uvedených počas tejto jari. Pôvodne boli zakázané z dôvodu porušenia pravidiel Série A, keďže obsahujú až štyri farby, pričom maximálny povolený počet sú len tri. Nerazzurri nastúpili v novom oblečení v zápase 36. kola najvyššej talianskej súťaže a zdolali v ňom AS Rím 3:1. Klub, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentačný stopér Milan Škriniar, sa však nevyhol menšej chybičke. K novým štvorfarebným tričkám použil totiž čierne trenírky a modré štulpne z tohtoročnej domácej súpravy. Tá ešte ale obsahuje starý klubový znak, zatiaľ čo na nových dresoch je už nový. Tomu mali byť pôvodne prispôsobené aj čierne trenírky pre všetkých hráčov. Niektorí z nich však nastúpili v neupravenej verzii s pôvodným znakom…

📸 instagram.com/inter

Monako upravilo znak a vydalo dresy pre zberateľov

Osemnásobný francúzsky majster AS Monako v priebehu týždňa predstavil svoj mierne upravený klubový znak. Zmena súvisí s úpravou vizuálnej identity klubu a predstavením nového motta, ktoré znie „Rise. Risk. Repeat.” – „Stúpať. Riskovať. Opakovať.” Klub začal oveľa viac prezentovať monochromatickú verziu svojho znaku umiestnenú na červenom pozadí. V prípade plnofarebného prevedenia sa mierne zmenil odtieň zlatej farby a taktiež aj vnútorného lemovania, ktoré je po novom červené. Monako prekvapilo aj vydaním špeciálnych štvrtých dresov. Tie sú označené ako zberateľské a klub v nich odohral nedeľňajšie stretnutie proti Stade Rennais. Dizajnovo vychádzajú z hlavného oblečenia AS, namiesto tradičnej bielo-červenej kombinácie sú však použité dva odtiene červenej farby.

Nový slogan AS Monako s bielym znakom na červenom pozadí (📸 asmonaco.com)
Evolúcia znaku AS Monaco vrátane kozmetických úprav z tohto roka (📸 twitter.com/ASMonacoFC_Br)
Štvrté dresy AS Monako s prívlastkom “zberateľské” (📸 asmonaco.com)

V Ligue 1 posledné kolá s dúhovými číslami

Aj ďalšia informácia je z francúzskej súťaže. Tentokrát sa ale netýka len spomínaného Monaka, ale všetkých ligových klubov. Tie nastúpili na stretnutia dvoch záverečných kôl v špeciálne upravených dresoch, na ktorých mali všetci hráči dúhové čísla. Jedná sa o kampaň na podporu boja proti homofóbií. Samotná liga ju uviedla so sloganom – „Homosexuáli alebo heterosexuáli, všetci nosíme rovnaké dresy.” Načasovanie súvisí s nadchádzajúcim Medzinárodným dňom boja proti homofóbii a transfóbii, ktorý každoročne pripadá na 18. mája 17. mája a tento rok teda vychádza už na najbližší utorok pondelok. Špeciálne upravené dresy budú mať okrem prvoligových aj všetky druholigové francúzske tímy. Po sezóne poputujú do dražby, ktorej výťažok bude venovaný na boj proti homofóbii.


Slovan opäť majstrom, Adidas s ďalším rekordom

Bratislavský Slovan v sobotu spečatil svoj jedenásty ligový titul v ére samostatnosti, keď si v zápase 31. kola Fortuna ligy poradil s domácimi Zlatými Moravcami jednoznačne 4:0. Belasí tak po druhýkrát v histórii zaznamenali majstrovský hetrik a zároveň sú prvým tímom, ktorému sa to podarilo dvakrát (Slovan získal tri tituly po sebe aj v rokoch 1994 – 1996, Žilina v rokoch 2002 – 2004). Historické štatistiky sa ale prepisovali aj v súvislosti s dresmi. Po prvýkrát sa v našej najvyššej súťaži stalo, že štyroch po sebe idúcich majstrov obliekla jedna značka. Toto prvenstvo pripadá nemeckému Adidasu, ktorý je so 14 titulmi suverénnym lídrom v najvyššej slovenskej súťaži. Oblečenie s tromi prúžkami už mali v roku 2018 pri svojom vytúženom prvenstve hráči Spartaku Trnava a teraz v posledných troch sezónach aj bratislavskí futbalisti. Viac zaujímavostí o dresoch slovenských majstrov nájdete v článku z minuloročného júna.

Radosť hráčov ŠK Slovan Bratislava po zisku ďalšieho titulu (📸 facebook.com/SKSlovanBratislava1919)

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok