Čo týždeň dal 24/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Na záver týždňa, v ktorom nás potešila slovenská reprezentácia postupom na EURO 2020, nemôže chýbať ani tradičný týždenník. Okrem spomínaného úspechu našich Sokolov sa pozrieme na spomienky Davida Hicksa, ktorý vytváral dresy pre AS Rím, predstavíme si oblečenie Werderu Brémy určené pre e-sportový tím, posvietime si na katalógové dresy v Premier League a nevynecháme ani nové retro oblečenie Sparty Praha. Príjemné čítanie!


Ako vznikali dresy AS Rím?

O zaujímavé obrázky sa v priebehu tohto týždňa podelil britský dizajnér David Hicks. Ten má na svojom konte spolupráce s časopisom GQ, kórejským výrobcom elektroniky Samsung, ale aj s futbalovými klubmi ako Manchester United, či AS Rím. Hicks si v jednom zo svojich tweetov zaspomínal na koniec 90. rokov, kedy mal česť navrhnúť oblečenie práve rímskemu klubu. V ňom sa už v tom čase začal presadzovať legendárny Francesco Totti, ktorý si so svojimi spoluhráčmi zahral v ikonických dresoch z dielne domácej spoločnosti Diadora. Tie sa vyznačovali viacerými originálnymi prvkami, z ktorých boli najvýraznejšími azda siluety hlavy vlka umiestnené na rukávoch. Práve tieto dresy patria medzi rímskymi fanúšikmi medzi najobľúbenejšie a dodnes sú vyhľadávané aj medzi zberateľmi futbalového oblečenia.

📸 twitter.com/thefootballsc


Dresy Werderu Brémy pre eSport tím

Nemecký Werder Brémy predstavil v posledných dňoch nové oblečenie určené pre svoj tím, ktorý súťaží v profesionálnom hraní počítačových hier. Výrobcom dresov je britská spoločnosť Umbro. Tá v súčasnosti oblieka aj bundesligové mužstvo hrajúce reálny futbal. Oblečenie pre divíziu eSport je vo viacerých odtieňoch zelenej farby, v ktorých sú na dresoch umiestnené rôzne geometrické objekty vytvárajúce originálnu textúru. Celkovo tak pôsobí živším dojmom ako tričká, v ktorých sa počas aktuálneho ročníka predstavuje štvornásobný nemecký majster. Porovnanie obidvoch dresov nájdete na obrázkoch pod týmto textom, názor, ktorý z dvojice sa vám páči viac, si rád prečítam v komentároch.

📸 werder.de a instagram.com/werderesports


Katalógové dresy v Premier League

Zatiaľ čo v našej najvyššej súťaži sú katalógové dresy úplne bežnou záležitosťou, v popredných európskych ligách patria skôr medzi výnimky. Zahraničný web Footy Headlines sa pozrel na oblečenie tímov z piatich najlepších národných súťaží na starom kontinente. Platí, že oblečenie z katalógov jednotlivých výrobcov majú len menšie tímy, ktoré ale zároveň obliekajú známejšie značky ako Adidas, Nike alebo Puma. V anglickej Premier League je jediným tímom s katalógovými dresmi Fulham. Jeho žlto-biele náhradné dresy nájdeme v mnohých e-shopoch pod dizajnovým označením Adidas Regista 20. Presne v tomto istom farebnom prevedení sme ich mali možnosť vidieť aj v jarnej časti minulého ročníka našej Fortuna ligy, kde si ich obliekali brankári Nitry. Londýnsky celok takisto používa druhý ročník po sebe aj červený model Adidas Striped 19. Ten pre zmenu poznáme zo slovenských trávnikov vďaka druholigovej Banskej Bystrici. Footy Headlines spomenuli aj tímy ako Brighton (Nike), Wolverhapton alebo Leicester (Adidas), ktorých dizajny síce vychádzajú z katalógových modelov, ale oblečenie je vyhotovené v unikátnej farebnej kombinácii, ktorá sa v bežných obchodoch alebo e-shopoch nedá kúpiť.

📸 shop.fulhamfc.com, directsoccer.co.uk a 11teamsports.sk


Slovensko postúpilo na EURO 2020

Veľkú radosť nám urobili vo štvrtok naši reprezentanti, ktorí sa napokon predsalen dokázali prebojovať na preložený turnaj EURO 2020. Po treťom mieste v kvalifikačnej skupine E zvládli Slovenskí sokoli októbrové semifinálové barážové stretnutie proti Írsku (0:0, 4:2 na pokutové kopy) a tento týždeň uspeli aj vo finálovom zápase na pôde Severného Írska (2:1 po predĺžení). Úvodný gól zápasu zaznamenal Juraj Kucka, dve minúty pred koncom riadneho hracieho času si strelil nešťastný vlastný gól Milan Škriniar a o postupe medzi 24 najlepších celkov starého kontinentu rozhodol v 110. minúte predĺženia Michal Ďuriš. Naše aktuálne reprezentačné dresy sa tak dočkajú aj turnajových zápasov, v júni budúceho roka nás čakajú súboje s Poľskom, Švédskom a Španielskom. Mimochodom, slovenská reprezentácia nastúpila v kombinácií bielych tričiek, modrých trenírok a bielych štulpní po prvýkrát od marca 2017, kedy vyhrala v kvalifikácii o postup na MS 2018 na pôde Malty 3:1. Pre seniorský národný tím bude EURO 2020 tretím záverečným turnajom v ére samostatnosti Slovenska a predstavíme sa na ňom v oblečení od tretieho dodávateľa. Po Adidase na MS 2010 v Južnej Afrike a Pume z európskeho šampionátu 2016 to bude tentokrát americká spoločnosť Nike.

Slováci nastúpili v bielo-modro-bielom prevedení po troch rokoch a opäť z toho bolo víťazstvo (📸 TASR).

Sparta predstavila dresy k 127. výročiu klubu

Pražská Sparta využila reprezentačnú prestávku na predstavenie nového retro dresu. V ňom sa futbalisti najpopulárnejšieho českého klubu predstavia 22. novembra v ligovom stretnutí proti Českým Budějoviciam. Retro dresy sú poctou Raymondovi Brainemu, ktorý na Letnej odohral 281 zápasov s bilanciou 300 gólov. Belgický útočník sa stal súčasťou Sparty presne pred 90. rokmi a v klube pôsobil v rokoch 1930 – 1936, počas ktorých reprezentoval aj svoju rodnú krajinu. Nové retro oblečenie je charakteristické viacerými prvkami prevzatými z minulosti – od výrazného bordového goliera, bielej šnúrky umiestnenej pod výstrihom ako aj pôvodného klubového znaku, v ktorom nechýba hviezda a nápis Athletic Club Praha. Limitovaná edícia dresov je v predaji v oficiálnom klubovom fanshope, výťažok z predaja poputuje na konto klubovej nadácie.

📸 sparta.cz

7 komentárov k príspevku “Čo týždeň dal 24/2020

  1. Do miTeamu pribudol nový model, ktorý bol k dispozícii pre kluby druhého sledu pred 2 rokmi. Teraz už pre všetkých. Len mi príde škoda, že predtým Adidas ten miTeam model robil podľa aktuálneho katalógového, teraz sú to 2 roky staré model.y

    1. Vďaka za info. Ono to bude asi naozaj skôr tak, ako sme špekulovali dávnejšie, že niektoré tímy majú asi k dispozícii viac dizajnov, z ktorých môžu vyberať a tieto sú potom uvoľňované aj pre všetkých ostatných. Ale napr. tie vzory mali daktorí aj na rukávoch, alebo zadných stranách, tu sú stále len pre prednú časť… Každopádne, za mňa dobré, dajú sa tam navymýšľať pekné kombinácie, tak už len dúfať, že to Trnava, Trenčín alebo Ružomberok aj využijú.

        1. Super, vďaka za info! Inak chodí nejaký newsletter, alebo je to niekde na sociálnych sieťach, či si to všimneš len pri náhodných návštevách? 🙂

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok