Čo týždeň dal 23/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Prvý novembrový týždeň priniesol červené maky na dresoch anglických tímov, či novú farebnú kombináciu na oblečení Barcelony. Pozrieme sa aj na kontroverzné regulácie od UEFA, ktoré zdá sa neplatia pre všetky kluby a predstavíme si krajiny, kde sa vyrábajú dresy americkej spoločnosti Nike. V závere nechýba prehľad nového oblečenia z posledných dní, vrátane čerstvo uvedených dresov brazílskej reprezentácie. Príjemné čítanie!


Anglické tímy s červeným makom

Už počas minulého víkendu ste si mohli v zápasoch Premier League všimnúť, že hráči mali na svojich dresoch obrázok červeného kvetu. Jednalo sa o červený mak, ktorý sa nosí na pamiatku padlých vojakov v prvej svetovej vojne a pripomína sa ním Deň vojnových veteránov. Ten každoročne pripadá symbolicky na 11. november, ktorý bol aj dňom, kedy došlo k podpísaniu prímeria medzi Spojencami a Nemeckom v roku 1918.

📸 instagram.com/manchesterunited, instagram.com/chelseafc, instagram.com/arsenal


Barcelona odmietla nosiť tyrkysovú k ružovým dresom

Ak ste fanúšikmi katalánskeho veľkoklubu, istotne ste zaznamenali aj jeho súčasné tretie oblečenie, ktoré je v poriadne odvážnej kombinácii ružových tričiek s tyrkysovými trenírkami a štulpňami. Barcelona sa takto predstavila prvýkrát v septembrovom prípravnom zápase proti Girone. V októbovom stretnutí na pôde Getafe však už hrali zverenci holandského kormidelníka Ronalda Koemana v čiernych trenírkach a v závere minulého mesiaca sa k nim v zápase Ligy majstrov proti Juventusu pridali aj nové čierne štulpne. Práve v ružovo-čiernej kombinácii by sme mali Barcelonu vidieť vo zvyšných zápasoch sezóny 2020/21, v ktorých použije svoje tretie dresy. Podľa informácií od novinára Fernanda Pola z denníka Mundo Deportivo nebol ružovo-tyrkysový mix obľúbený od začiatku u samotných hráčov a taktiež nespĺňal ani predstavy obchodného smerovania klubu. Páčila sa vám viac pôvodná kombinácia, alebo je podľa vás lepšia táto konzervatívnejšia s čiernou? Váš názor si rád prečítam v komentároch.

📸 instagram.com/fcbarcelona


Prísne pravidlá UEFA neplatia pre každého

Predchádzajúca téma bola venovaná Barcelone, no okrajovo sa v nej spomínal aj Juventus. Práve turínskeho klubu sa týka ďalší zaujímavý postreh z posledných siedmich dní. Dresy úradujúceho talianskeho majstra totiž podľa všetkého nespĺňajú kontroverzné pravidlo 8.03, ktoré ešte v roku 2018 vydala európska futbalová asociácia v dokumente UEFA Equipment Regulations. Spomínaná regulácia hovorí o tom, že v prípade pruhovaných alebo šachovnicových dresov musia byť obidve farby rovnocenne zastúpené na prednej i zadnej strane tričiek, okrem časti, kde sú umiestnené čísla. Kvôli tomuto nariadeniu tak museli na zadnú stranu oblečenia pridávať v minulosti i súčasnej sezóne extra pruhy napríklad hráči Olympiakosu Pireus. Avšak v prípade aktuálnych hlavných dresov Juventusu či tretích Manchestru United povolila UEFA obidvom klubom jednofarebné zadné strany! Obidva celky síce majú pruhované rukávy a náznak zachovania vzoru môžeme vidieť aj nad menovkami, zadná strana pod číslami je však pri jednom i druhom klube jednofarebná, čo sa v minulosti ukázalo ako problém práve pri spomínanom gréckom zástupcovi.

📸 Getty Images a instagram.com/olympiacosfc


Kde sa vyrábajú dresy Nike?

Zahraničný web Footy Headlines priniesol v piatok informáciu, že americká spoločnosť Nike po novom vyrába dresy už aj v Gruzínsku. Doteraz bola väčšina oblečenia určená pre európsky trh vyrábaná v štátoch juhovýchodnej Ázie, konkrétne v Indonézií alebo Thajsku. Jeden zo zberateľov dresov si však všimol na novom drese Liverpoolu označenie Made in Georgia, pričom sa samozrejme jedná o krajinu ležiacu medzi Ruskom a Tureckom a nie jeden zo štátov USA. Ako však neskôr upozornili aj čitatelia, továreň na výrobu dresov nie je v post-sovietskej krajine zďaleka novinkou. Ako oblečenie z Gruzínska už boli označené napríklad dresy Poľska a Chorvátska určené pre MS 2018 v Rusku. O tých chorvátskych písal v lete pred dvomi rokmi aj miestny spravodajský web Georgia Today. Pre zaujímavosť, aktuálne dresy našej reprezentácie pochádzajú z Indonézie.

Dresy Liverpoolu vyrobené v Gruzínsku (📸 Footy Headlines).
Slovenské reprezentačné dresy sú vyrobené v Indonézii (📸 Nike.com).

Nové dresy 45. týždňa

Vďaka neskorej uzávierke sa do pravidelnej rubriky zmestili aj nové dresy Brazílie, ktoré boli predstavené len pred pár hodinami. Za zmienku určite stojí aj oblečenie Kaiserslauternu, ktorý oslavuje svoje sté výročie trošku smutne, až v tretej najvyššej nemeckej súťaži. Napriek tomu však stále štýlovo, v dresoch ktoré opäť vzdávajú hold klubovej legende Fritzovi Walterovi. Nové oblečenie predstavil aj belgický Anderlecht, či francúzsky celok SC Amiens. Do výberu sa tento týždeň dostal vďaka zaujímavému dizajnu aj anglický druholigový FC Millwall, či jeho známejší konkurent Queens Park Rangers. Londýnsky celok novým tretím oblečením spomína na vicemajstrovskú sezónu 1975/76.

📸 footballshirtculture.com, instagram,com/cbf_futebol, instagram.com/1fckaiserslautern1900

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok