Čo týždeň dal 44/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V druhom novembrovom týždenníku sa vrátime späť v čase o takmer 30 rokov a nahliadneme, čo sa vtedy stalo s dresmi bývalej Juhoslávie. Ďalej si budete môcť prečítať o modrých kvetoch na dresoch francúzskych mužstiev a pozrieme sa aj do ulíc Milána, kde nevšedným spôsobom propagovali známe derby medzi Interom a AC. Neobídeme ani historické dresy Sportingu Lisabon a predstavíme si aj originálne predzápasové oblečenie anglického Evertonu venované jeho americkým fanúšikom. Príjemné čítanie!


Leeds v dresoch Juhoslávie

Zaujímavú spomienku priniesol tento týždeň portál Museum of Jerseys, ktorý sa vrátil do roku 1992. V tom čase začala vojna v bývalej Juhoslávii, ktorá napokon stála túto krajinu aj účasť na záverečnom turnaji Majstrovstiev Európy (tie vyhral ich náhradník Dánsko). Tieto udalosti ovplyvnili aj distribúciu reprezentačných dresov. Nemecká spoločnosť Adidas mala v tom čase továreň v írskom meste Cork, kde sa práve vyrábali repliky juhoslovanského oblečenia. Tie však už neputovali na Balkán, ale skončili v miestnych kluboch! Jedným z nich bol aj Leeds, ktorý je menovcom známejšieho anglického United. Okrem mládežníckych tímov klubu z Ballyvolane, čo je severná časť Cork City, si v modrom oblečení s bielymi rukávmi zahrali aj hráči Castle Celtic. Na dresoch všetkých tímov bol naďalej prítomný znak federatívnej republiky, avšak na hrudi už nechýbali miestni sponzori. Juhoslávia v nových dresoch pôvodne určených pre EURO 1992 nastúpila napokon až v decembri 1994 (prehra v Brazílii 0:2). V prvom stretnutí po vyše dvojročnej pauze spôsobenej vojenským konfliktom už v tíme hrali len hráči z dnešného Srbska a Čiernej Hory.


Francúzske kluby s modrými kvetmi

Posledné dni patria na tomto webe oblečeniu francúzskych celkov a Ligue 1 spomenieme aj v týždenníku. Uplynulý víkend nastúpili kluby z krajiny Galského kohúta s obrázkom modrého kvetu umiestnenom na rukáve, či iných častiach dresov. Jedná sa o kvet nazývaný Bleuet de France (slovensky nevädza), ktorý je vo Francúzsku symbolom vojnových obetí, spomienky a solidarity s vojnovými veteránmi, pomoci zraneným vojakom, vdovám a obetiam teroristických útokov. Jedná sa o podobnú akciu ako v Anglicku, kde tímy nastupujú s obrázkami červených makov ako spomienkou na hrdinov 1. svetovej vojny. V súvislosti s touto udalosťou sa každý zápas Ligue 1 začal minútou ticha a modré kvety sa objavili aj na oblekoch trénerov, či ďalších klubových predstaviteľov. Samotné dresy poputujú neskôr do dražby, ktorej výťažok bude venovaný na charitatívne účely.


Historické osobnosti v dresoch milánskych klubov

Včerajší deň priniesol aj milánske derby v Sérii A. Rossoneri sa v ňom rozišli s Nerazzurri zmierlivo 1:1, keď sa o obidva góly postarali hráči hostí. Najprv premenil v 11. minúte penaltu Hakan Çalhanoğlu, no už o šesť minút neskôr vyrovnal vlastencom obranca modro-čiernych Stefan de Vrij. Na blížiace sa derby upozorňovala originálnym spôsobom niekoľko dní pred nedeľňajším zápasom kreatívna skupina Magliofili. Tá obliekla do súčasných dresov AC a Interu historické osobnosti mesta a plagáty či kresby s ich podobizňami sa potom objavili v uliciach celého Milána. Do klubových farieb obidvoch slávnych milánskych celkov sa prezliekli básnik a filozof Alessandro Manzoni, operný skladateľ Giuseppe Verdi, spisovateľka Alda Merini, ako aj hudobník a herec Enzo Jannacci. Autori akciu uviedli so sloganom: „V Miláne sa už začalo derby. Pretože ‚Miláno je derby.‘“ Ich iniciatíva prepojila minulosť so súčasnosťou a vyčarovala úsmev na tvárach fanúšikov obidvoch tímov.

📸 sport.sky.it


Sporting spomínal na Vítora Damasa

Portugalský celok Sporting Lisabon sa rozhodol zaspomínať na svojho legendárneho brankára Vítora Damasa. Ten obliekal dres Leões od svojich mládežníckych čias až do roku 1976 a potom aj v závere svojej kariéry, v rokoch 1984 – 1989. Celkovo odchytal za klub 332 stretnutí a získal s ním dva majstrovské tituly a tri triumfy v Portugalskom pohári. Devätnásťnásobný majster krajiny si svojho bývalého strážcu žrdí pripomenul vydaním limitovanej edície čierneho dresu. Jeho vzhľad čerpá inšpiráciu z Damasovej nováčikovskej sezóny 1966/67. Oblečenie je doplnené výrazným golierom. Na hrudi nájdeme vyšívaný historický klubový znak, na zadnej strane zase nechýba našité výrazné biele číslo 1. Dres je k dispozícii v klubovom e-shope za zaujímavú cenu 49,90 €. Vítor Damas bol aj reprezentantom Portugalska. Najcennejší dres si obliekol spolu 29-krát a v národnom výbere si zachytal aj na turnajoch EURO 1984 a MS 1986. Zomrel v roku 2003, keď vo veku 55 rokov podľahol zákernej rakovine.

📸 lojaverde.sporting.pt


Nové predzápasové oblečenie Evertonu

Aj posledná novinka tohto týždenníka sa bude týkať limitovanej edície dresov. Tentokrát sa pozrieme do Premier League, kde nové predzápasové oblečenie s označením Stars and Stripes predstavil Everton. Klub z Liverpoolu ho venoval svojej početnej americkej fanúšikovskej základni a oslavuje ním svoje dlhoročné väzby s USA. Predzápasové dresy majú svetlomodrý základ doplnený melanžovým efektom. Prednú stranu tričiek vypĺňajú obrázky modrých pruhov a hviezd, ktoré pripomínajú vlajku Spojených štátov amerických. Rukávy sú pokryté tradičnými znakmi v tvare písmena “V,” ktoré neodmysliteľne patria k dánskej spoločnosti Hummel. „Po vytvorení silného puta s fanúšikmi Evertonu v Spojených štátoch sme chceli priniesť niečo, čo by zvýraznilo ich podporu a vášeň pre tento futbalový klub. Zároveň bolo našim cieľom osláviť historické väzby, ktoré spájajú ‚Toffees‘ a ich amerických priaznivcov už niekoľko desaťročí. Veríme, že použitím ikonických hviezd a pruhov sme vytvorili tričko, ktoré je oslavou spojenia s USA, no zároveň vďaka svojmu štýlu a farebnej schéme zachováva odkaz tradičného vzhľadu Evertonu,“ povedal o novom oblečení generálny riaditeľ dánskeho dodávateľa Allan Vad Nielsen.

📸 twitter.com/evertondirect
Futbalisti Evertonu na predzápasovej rozcvičke pred stretnutím s Watfordom (📸 Getty Images).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok