Čo týždeň dal 11/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V ďalšom dieli týždenníka si môžete prečítať o nápisoch Ďakujeme, ktoré sa objavili nad znakmi klubov v európskych pohároch, dozviete sa aj o fanúšikovi 1. FC Kolín, ktorý bol vylúčený z klubových štruktúr kvôli kritike nových dresov, zhrnieme si zmeny oblečenia v našej Fortuna lige a na záver nebude chýbať ani galéria nových dresov predstavených v posledných dňoch. Príjemné čítanie!


Európske kluby s nápismi Ďakujeme nad znakmi

Úvodná správa by sa hodila už aj do vydania z minulej nedele, ale keďže aj počas uplynulých siedmich dní pokračoval turnaj Ligy majstrov a Európskej ligy UEFA ďalšími zápasmi, môžeme ju bez obáv zaradiť aj do aktuálneho týždenníka. V spomínaných súťažiach sa jednotlivé kluby predstavili aj tento týždeň v špeciálne upravených dresoch. Nad klubovým znakom mal každý z nich vo svojom jazyku uvedený nápis Ďakujeme! Ten je venovaný všetkým pracovníkom, ktorí bojujú s pandémiou vírusu Covid-19 v prvej línii. Futbalová vďačnosť sa neobmedzuje iba na slová. Toto bezprecedentné obdobie nás naučilo, že futbal môže byť skutočne dôležitým nástrojom šírenia dobra vo svete,“ povedal prezident UEFA Alexander Čeferin. Podobnej iniciatívy sme sa dočkali aj v júni pri reštarte nedávno skončenej sezóny Premier League, kedy mali futbalisti na svojich dresoch modré srdiečka s nápisom NHS.

Zdroj foto: instagram.com/uefa_official


Fanúšik Kolína namietal mešitu na dresoch

Nemecký 1. FC Kolín zrušil členstvo fanúšikovi, ktorému sa nepáčili nové dresy svojho tímu. Jeden z priaznivcov konkrétne namietal vyobrazenie mešity, ktorá sa spolu s ďalšími dominantami mesta nachádza na novom oblečení Capkov pre budúcu sezónu Bundesligy. Fanúšik vo vyhlásení uviedol, že sa nedokáže stotožniť s mešitami a moslimami, čo viedlo k jeho vylúčeniu z klubových štruktúr. Treba uznať, že reakcia priaznivca bola do istej miery prehnaná, nakoľko mešita nie je na oblečení z dielne spoločnosti Uhlsport žiadnym výrazným prvkom. Nové náhradné dresy dvojnásobného nemeckého majstra sú pokryté textúrou v tmavšom odtieni červenej farby, na ktorej sú vyobrazené rôzne časti Kolína. Okrem spomínanej mešity nájdeme v použitom panoramatickom vzore aj domovský stánok RheinEnergieSTADION, mestskú katedrálu, či most Hohenzollern spoločne s riekou Rýn. Správu priniesla v utorok aj tlačová agentúra TASR.

Zdroj foto: footballshirtculture.com, wikipedia.org


UEFA upravila dresy rozhodcom i Bayernu

Európska futbalová asociácia opäť upravovala dresy v európskych pohároch. Malej zmeny sa dočkali aj rozhodcovia, ktorí dostali vlastnú verziu odznaku. Tí, ktorí sú licencovanými arbitrami FIFA dostali novú nášivku, na ktorej svieti logo UEFA. Zmenami prešlo aj oblečenie Bayernu Mníchov. Ten má svoje nové náhradné dresy biele, skombinované so žiarivou oranžovou. V tomto neónovom odtieni mal pôvodne vyhotovené aj menovky a čísla, čo však hlavne na slnku či v žiare reflektorov práve neprispievalo k ich čitateľnosti. Z tohto dôvodu prešli pred stretnutím s Barcelonou zmenou a boli nahradené čiernymi. Nemeckému majstrovi nová farba pravdepodobne prospela, keďže Barcelonu deklasoval v pamätnom stretnutí hokejovým pomerom 8:2. Pre zaujímavosť dodajme, že minulú jeseň si takto v skupinovej fáze Európskej ligy dresy upravil aj bratislavský Slovan, kde boli problematické jeho zlaté čísla na limitovanej edícii bielych dresov.

Porovnanie pôvodných odznakov FIFA s novými odznakmi UEFA.

Zdroj foto: instagram.com/fcbayern, footyheadlines.com


Vo Fortuna lige zmenilo dresy až 8 tímov

Po troch kolách našej najvyššej súťaže môžeme skonštatovať, že až osem z jej dvanástich účastníkov sa v novej sezóne predstavilo v novom oblečení. Dunajská Streda a Zlaté Moravce pokračujú na ihriskách súperov v čiernych modeloch známych z minulej sezóny, naopak nové červené dresy vytiahla v domácom prostredí Sereď a v bielom si po dlhšej pauze opäť zahrali futbalisti Senice. Zatiaľ nie je jasné, či sa nezmenia aj červeno-čierne dresy Trnavy. Tá sa vo svojich tradičných farbách mohla predstaviť v každom jednom z troch úvodných stretnutí sezóny, no zakaždým nastúpila kompletne v bielom. Novinky v oblečení našich fortunaligistov by mohol priniesť aj budúci týždeň, kedy je na programe 2. kolo Slovenského pohára. Taktiež bude zaujímavé sledovať aj bratislavský Slovan, ktorý nastúpi v Lige majstrov na pôde tímu KÍ Klaksvík. Ten hráva svoje zápasy v kráľovskej modrej, ku ktorej by belasé ani tmavomodré dresy nemuseli byť práve najlepším kontrastom… Všetky aktuálne informácie o novej sezóne Fortuna ligy nájdete na tejto stránke.


Nové dresy 33. týždňa

Aj v druhom augustovom týždni sme sa dočkali predstavenia niekoľkých zaujímavých dresov. Futbalových priaznivcov prirodzene zaujíma najmä oblečenie veľkoklubov – svoje nové tretie dresy predstavil Bayern Mníchov, náhradné v tyrkysovej farbe aj FC Liverpool, no a v čiernom uvidíme na súperových ihriskách opäť futbalistov Manchestru United. Nové žlté a fialové dresy dostali aj spoluhráči Martina Dúbravku v Newcastle, zvyšok dopĺňa nové oblečenie z Anglicka, Nemecka a Turecka. V galérií chýbajú nové dresy 1. FC Kolín, o ktorých bola zmienka vyššie. Opäť pripomínam, že vybrané kluby sa v budúcnosti dočkajú aj samostatných článkov.

Zdroj foto: footballshirtculture.com, instagram.com/fcbayern, instagram.com/manchesterunited

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok