Čo týždeň dal 9/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Deviate pokračovanie týždenníka prináša spomienku na 15 rokov staré víťazstvo Artmedie nad Celticom 5:0, pozrieme sa ako to vyzerá s dresmi slovenských klubov pre blížiacu sa novú sezónu Fortuna ligy a zaspomíname si na legendárny dizajn Bruised Banana z dielne spoločnosti Adidas. V závere je pripravená jedna zaujímavosť týkajúca sa víťazstiev londýnskeho Arsenalu v FA Cupe a nebude chýbať ani galéria dresov predstavených v posledných dňoch. Príjemné čítanie!


15 rokov od debaklu Celticu

V pondelok uplynulo už 15 rokov od azda najpamätnejšieho víťazstva slovenského tímu v európskom pohárovom zápase v ére samostatnosti. Legendárny triumf Artmedie nad Celticom v pomere 5:0 videlo 27. júla 2005 na starom Tehelnom poli vyše 17-tisíc divákov. Hetrikom sa v zápase blysol dnes už žiaľ nebohý Juraj Halenár, o zvyšné zásahy sa postarali Blažej Vaščák a Martin Mikulič. Zverenci Vladimíra Weissa hrali v tejto zostave: Čobej – Kotula, Debnár, J. Ďurica, Tchuř (84. P. Staňo) – Borbély – Vaščák (72. Mikulič), J. Kozák, Fodrek – Obžera (76. Burák), Halenár. Za hostí odohral na stopérskom poste celé stretnutie Stanislav Varga, súčasný tréner druholigovej Banskej Bystrice. Petržalský klub nastúpil v pruhovaných dresoch značky Puma, ktoré si môžete pozrieť na priložených obrázkoch. Pre spomienku rovnako pridávam aj zostrih gólov.


Čo vieme o dresoch slovenských tímov pre blížiacu sa sezónu 2020/21?

Už budúci týždeň štartuje ďalší ročník našej Fortuna ligy a mali by sme sa v ňom dočkať aj niekoľkých nových dresov! Podľa doterajších informácii by nové oblečenie mal predstaviť majstrovský Slovan a takisto aj vicemajster zo Žiliny. Malé jubileum bude v limitovanej edícii oslavovať klub zo Zlatých Moraviec, ktorý existuje na slovenskej futbalovej mape pod názvom FC ViOn už 25 rokov. A po dlhšom čase by sa mali v novom šate predstaviť aj futbalisti FK Senica, ktorých bude naďalej obliekať dánska spoločnosť Hummel. Naopak, dresy sa ani ďalšiu sezónu nebudú meniť v Trenčíne a s veľkou pravdepodobnosťou zostane všetko po starom aj v Ružomberku, Trnave a Nitre. Zvyšné kluby boli na informácie skúpe. Dresy pre ročník 2020/21 ešte v závere júla predstavila dvojica DAC Dunajská Streda a FK Pohronie.


Spomienka na Bruised Banana

Classic Football Shirts si každý týždeň vyberú zaujímavú tému o futbalových dresoch, ktorú spracujú v krátkom videu. V tom z aktuálneho týždňa sa zamerali na ospevovaný aj zatracovaný dizajn od spoločnosti Adidas, ktorý najmä vďaka Arsenalu dostal prezývku Bruised Banana. Ako je spomenuté aj vo videu, pôvodný katalógový názov bol Italia a dresy s nápaditou textúrou malo na začiatku 90. rokov viacero klubových i reprezentačných celkov. Nás potešilo, že na Britských ostrovoch nezabudli ani na Reprezentáciu Česka a Slovenska, ktorá po rozdelení federácie v roku 1993 hrávala v bielo-modrej a červeno-modrej verzii v kvalifikácii na MS 1994 v USA. Totožné dresy mal v priebehu sezóny 1993/94 k dispozícii aj bratislavský Slovan. V prvých spomínaných sa predstavil aj na európskej scéne, v dvojzápase 1. kola Pohára UEFA proti Aston Ville.


Arsenalu nosia v FA Cupe šťastie červené štulpne

Londýnsky Arsenal včera získal svoj štrnásty FA Cup, keď vo finálovom stretnutí na štadióne Wembley zdolal londýnsku Chelsea 2:1, vďaka dvom gólom Aubameyanga. Britský web Museum of Jerseys sa pozrel na finálové vystúpenia kanonierov a zistil, že ich spája jeden zaujímavý fakt. Pokiaľ hral totiž Arsenal vo finále v červených štulpniach, dokázal už päťkrát po sebe zvíťaziť! Pred včerajším triumfom sa to podarilo vtedy ešte zverencom Arséna Wengera v roku 2017 rovnako proti Chelsea (zhodný bol dokonca nielen súper, ale aj výsledok – 2:1). Ďalej v roku 2005, kedy Londýnčania zdolali na penalty Manchester United a takisto aj tri roky predtým a opäť proti Chelsea (tentokrát s čistým kontom – 2:0). Sériu začali The Gunners písať v roku 1993. Vtedy sa hral po remíze 1:1 v prvom stretnutí ešte opakovaný zápas, v ktorom sa tešili po výhre 2:1 po predĺžení nad Sheffieldom Wednesday. Naposledy prehral Arsenal finále FA Cupu v červených štulpniach v roku 1972, kedy ho najtesnejším rozdielom (0:1) zdolal Leeds United.


Dresy 31. týždňa

Pravidelnú galériu dresov predstavených v posledných siedmich dňoch tento týždeň opäť rozširujeme a môžete si v nej vychutnať až 27 kúskov, v ktorých sa európske kluby predstavia v sezóne 2020/21. Vo veľkom sa predstavovalo aj medzi klubovými gigantmi, dočkali sme sa nového oblečenia FC Liverpool, ktoré je premiérovo z dielne americkej spoločnosti Nike a hlavné dresy spolu s náhradnými oficiálne predstavil už aj španielsky majster Real Madrid. Nové náhradné oblečenie majú jeho hlavní konkurenti, okrem mestského rivala Atlética aj katalánsky súper z Barcelony. V Taliansku sme sa zase dočkali odhalenia nových pruhovaných dresov Juventusu, či AC Miláno. Viac obrázkov a informácií nájdete k vybraných klubom v budúcnosti v samostatných článkoch.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok