Čo týždeň dal 31/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V úvode želám všetkým návštevníkom tohto webu všetko dobré a veľa úspechov v novom roku 2021. Možno ste postrehli, že tento týždenník má ešte označenie 2020. Rozhodol som sa kopírovať čísla kalendárnych týždňov a tam je jednotkou označený až ten, ktorý začína zajtrajším pondelkom. V poslednom týždenníku nedávno skončeného roka sa tak pozrieme, ktorý z dresov národných tímov bol vybraný fanúšikmi za najkrajší a pošpekulujeme si ako mohli vyzerať dresy Manchestru United, keby v 90. rokoch nevymenil Adidas za Umbro. Ďalej sa pobavíme na fejkových dresoch, ktoré sa predávajú v Argentíne, prezradíme detaily novej zmluvy Juventusu s automobilkou Jeep a na záver trochu zbilancujeme predchádzajúci rok. Príjemné čítanie!


Najkrajšie dresy repre

Futbalový web Football Shirt World usporiadal na sociálnej sieti Twitter hlasovanie o najkrajšie reprezentačné dresy za rok 2020. Víťazom sa stali náhradné dresy Nórska, ktoré vo finále zvíťazili nad hlavnými dresmi Nigérie pomerom hlasov 54,8 % – 45,2%. Hlasujúci vyberali celkovo až zo 48 dresov z celého sveta, medzi ktorými sa objavili aj naozaj exotické kúsky ako oblečenie Rovníkovej Guiney, Burkiny Faso, ostrovného štátiku Komory, či Kajmanských ostrovov. Všetky dresy boli najprv rozdelené do dvanástich štvorčlenných skupín, z ktorých vzišlo 24 postupujúcich. V druhom kole sa počet skupín zredukoval na polovicu a po ďalšom hlasovaní bolo známych 12 štvrťfinalistov. Tí vytvorili tentokrát už len trojčlenné skupiny, z ktorých postupovali len víťazí. V semifinále potom Nigéria vyradila náhradné dresy Slovinska a Nórsko zvíťazilo v hlasovaní nad oblečením Saudskej Arábie. Dresy Slovenska sa do vybranej štyridsaťosmičky nedostali, nominácie autorov si môžete pozrieť vo videu.

Najkrajšie reprezentačné dresy roka 2020 (📸 Nike.com)

Čo ak by Manchester United nikdy nevymenil Adidas?

Britský web Museum of Jerseys pripraví každý týždeň veľmi zaujímavé články a inak tomu nebolo ani v prvý deň nového roka. Denis Hurley zverejnil návrhy dresov, ktoré mohol mať Manchester United v rokoch 1997 – 2002, keby začiatkom 90. rokov nevymenil Adidas za domáceho dodávateľa Umbro. Červení diabli si tak mohli zahrať napríklad v dizajne, ktorý mal v tmavomdoro-červenej kombinácii Bayern Mníchov (mimochodom ich súper z pamätného finále Ligy majstrov z roku 1999), alebo oblečenie, ktoré sme spoznali na MS 1998 vo Francúzsku vďaka reprezentáciám Argentíny, Rumunska a Juhoslávie. Zo zaujímavých nápadov ešte spomeniem návrh pre ročník 2000/01, ktorý dizajnom kopíruje dresy Španielska zo záverečného turnaja EURO 2020. Mimochodom, v článku nájdete odkaz aj na prvú časť pokrývajúcu roky 1992 – 1997, ktorá taktiež stojí za prečítanie.

📸 museumofjerseys.com


Falošné dresy z Argentíny

Celkom vtipný príspevok pridal na Twitter pred pár dňami Argentínčan León Proni. Ten odfotil vo svojej domovskej krajine obchod so športovým oblečením, ktorý predáva falošné dresy svetových veľkoklubov. Každý z nich má síce aj štítok s logom výrobcu, no rozhodne sa jedná len o rôzne napodobneniny, ktoré sa v niektorých prípadoch ešte aj inšpirujú úplne inými klubmi… Tak napríklad AC Miláno má rovnaké pruhy ako Juventus a vo farbách turínskeho klubu sú aj cik-cakovité pásy na oblečení Interu. Pre Ajax a River Plate je zase zvolená podobná textúra, aká sa objavila v minulosti na dresoch Chelsea. Holandský klub sa predáva dokonca v dvoch verziách, tá svetlozelená je spoločne s ružovým Realom len nepodarenou napodobneninou katalógového dizajnu Adidas Condivo 20. Vari najbližšie má k reálnemu vzhľadu Arsenal, ktorý však má na pleciach tri pruhy v rovnakom tvare, v akom sa objavili na oblečení tímov v americkej MLS. Keďže minulý štvrtok bol Silvester, tak tento príspevok slúži aj na vaše pobavenie 🙂

Fejkové dresy predávané v Argentíne (📸 twitter.com/ChenzoAr)


Juventus s logom Jeep minimálne do roku 2024

Úradujúci taliansky majster Juventus Turín predĺžil spoluprácu s automobilovou značkou Jeep. Nová zmluva naleje do klubovej pokladnice každú sezónu 45 miliónov eur až do konca ročníka 2023/24. Súčasťou dohody sú aj bonusy na základne dosiahnutých klubových úspechov. Futbalisti Starej dámy nosia na svojom oblečení logo americkej automobilky od sezóny 2012/13, pričom prvá zmluva o spolupráci bola platná práve do konca roka 2021. Treba však dodať, že po príchode hviezdneho Cristiana Ronalda v roku 2019 bola upravená a klubu priniesla v minulej i súčasnej sezóne o 25 miliónov viac, vďaka čomu dostal až 42 miliónov eur za jeden ročník. Najbližších sedem rokov by sa v Turíne nemalo nič meniť ani na dodávateľovi. Juventus pred dvomi rokmi podpísal novú zmluvu so spoločnosťou Adidas, ktorá podľa informácii nemeckej tlačovej agentúry DPA prinesie klubu do roku 2027 minimálne 408 miliónov eur.

📸 store.juventus.com


Na záver trochu štatistiky

Koniec roka býva spojený aj s bilancovaním. Na Svet dresov si návštevníci klikli v roku 2020 vyše 16-tisíc krát, čo je mierny nárast oproti roku 2019. Najviac zobrazení majú stránky venované našej najvyššej súťaži – minulý ročník Fortuna ligy tesne zvíťazil nad tým aktuálnym a zaujal vás aj článok o nových dresoch našej reprezentácie. Pre mňa osobne sú miernym prekvapením priečky štyri a päť – čo sú staršie články venované tretím dresom Liverpoolu zo sezóny 2018/19 a vymysleným dresom od Davida Wilmana. K nim však treba rozhodne doplniť, že boli zdieľané na twitterovom profile trnavskej City Areny, čo zabezpečilo veľký prílev fanúšikov Spartaka :-). K webu sa čitatelia najčastejšie dostávajú cez Google, nasleduje Facebook a Twitter. Niekoľko ľudí sa odkliklo aj od (prevažne) hokejových kolegov z portálu mmdresy.eu a mám radosť, že Svet dresov je aj pomôckou pre komunitu tvoriacu obsah do počítačovej hry Pro Evolution Soccer. Čo sa týka jednotlivých krajín, samozrejme drvivá väčšina čitateľov je zo Slovenska (81%), teší ma aj záujem z Českej republiky (6%), v top 5 sú potom ešte USA, Nemecko a Rakúsko.

Najčítanejšie články na webe Svet dresov za rok 2020:

Vďaka za vašu priazeň!

2 komentáre k príspevku “Čo týždeň dal 31/2020

  1. 1, tie nigerske dresy su uz trapne ako nike tlaci tu cik-cak texturu nasilu
    2, pri tom kriklavozelenom ajaxe si vsimnite, ze logo adidasu a ajaxu ma stvorec pod sebou, to je geotextilia, ktora sa vklada medzi latku ked to nasivaju, je to taky latkovy kartonovy papier….. original vyrobca ho po nasiti odstrani, fejkove vecsinou ostanu, aj na logu, da sa to lahko dat dolu, ale je to jedno poznavacie znamenie, ze to nie je celkom to zaco platite….. dres moze byt kludne katalogovy a logo klubu len nasite, len vecsinou si zato dotycny aj zapyta, tak aby ste sa nenechali oklamat

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok