Čo týždeň dal 27/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Podobne ako aj minulý týždeň, aj prvú decembrovú nedeľu budeme venovať spomienkam na legendárneho Diega Maradonu. Ďalej si pripomenieme narodeniny FC Barcelona, pozrieme sa na to, ktoré tímy francúzskej Ligue 1 majú katalógové dresy a s Betisom Sevilla sa vrátime do 90. rokov minulého storočia. Príjemné čítanie!


Neapol v špeciálnych dresoch

Už predchádzajúci týždeň bola na tomto mieste zmienka, že taliansky SSC Neapol nastúpil na zápas 9. kola Série A proti AS Rím v špeciálnych dresoch. Tie svojim vzhľadom pripomínali oblečenie argentínskej reprezentácie a Partenopei nimi vzdali hold klubovej legende, po ktorej bude pomenovaný aj domovský stánok. Dvojnásobný majster Talianska v stretnutí zvíťazil presvedčivo 4:0.

📸 instagram.com/officialsscnapoli


Prehľad dresov Diega Maradonu

Dresom Diega Maradonu sme sa venovali už počas minulého týždňa, kedy som na tomto mieste spomenul článok britského webu Museum of Jerseys. S veľmi pekným prehľadom prišiel tento týždeň na stránke Behance.com londýnsky dizajnér športového oblečenia Emre Gultekin. Ten pripravil kompletný prierez dresov, v ktorých si argentínska legenda zahrala od svojich začiatkov v roku 1970 až po samotný záver hráčskej kariéry, ktorý Diego ohlásil v roku 1998. Okrem klubového oblečenia nechýbajú ani dresy Argentíny, s ktorou získal v roku 1986 titul majstrov sveta.

Kompletnú galériu nájdete po kliknutí na tento odkaz.


Narodeniny Barcelony

Presne pred týždňom oslávila FC Barcelona svoje 121. výročie založenia. Britský web Classic Football Shirts pripravil pri príležitosti narodenín päťnásobného víťaza Ligy majstrov prehľad jeho dresov od roku 1978 až po súčasnosť. Na ňom si môžete všimnúť experimenty talianskej spoločnosti Kappa, ktorá najprv vymenila farby pruhov, no ku koncu 90. rokov začala výraznejšie meniť už aj samotné prevedenie. Na prácu jej dizajnérov neskôr nadviazala aj americká spoločnosť Nike, ktorá najmä v poslednom desaťročí pripravila viacero netradičných dizajnov – od farebného prechodu medzi modrou a červenou, cez horizontálne pruhy, či dokonca šachovnicový dizajn, ktorý sme videli v minulom ročníku.

 📸 twitter.com/classicshirts


Katalógové dresy v Ligue 1

Ak čítate týždenník pravidelne, tak ste určite postrehli, že v priebehu novembra sme začali malý seriál o katalógových dresoch v popredných európskych súťažiach. Dnes je na programe jeho štvrtá a zároveň posledná časť, v ktorej sa vyberieme do Francúzska. V tamojšej Ligue 1 má katalógové dresy jedine Montpellier. Majster Francúzska z roku 2012 sa na súperových ihriskách predstavuje v oranžovom a bielo-čiernom modeli s označením Nike Trophy IV. Pre úplnosť treba dodať, že tímy Stade Renes a Racing Štrasburg majú svoje oblečenie vytvorené v aplikácii miTeam od spoločosti Adidas.

Dresy HSC Montpellier pre aktuálnu sezónu. Vľavo náhradný oranžový, vpravo tretí bielo-čierny (📸 instagram.com/_mhsc_fan_)

📸 directsoccer.co.uk


Betis Sevilla spomína na 90. roky

Španielsky celok Betis Sevilla si zaspomína na 90. roky minulého storočia. Víťaz ligovej súťaže z roku 1935 predstavil štvrté dresy, ktoré sú takmer identickou kópiou oblečenia zo sezóny 1995/96. V nej sevillský kráľovský klub taktiež obliekala talianska spoločnosť Kappa. Na nových dresoch už nenájdeme golierik a zmenou prešli aj rukávy, ktoré sú bez textúry i pruhu pokrytého logami dodávateľa z Apeninského polostrova. Logá nájdeme už len v okolí pliec a chýba im nápis umiestnený pod postavami sediaceho muža a ženy. Futbalisti dvojnásobného víťaza Copa del Rey si štvrté dresy oblečú v stretnutí 14. kola La Ligy, kedy sa predstavia na trávniku Granady.

📸 instagram.com/realbetisbalompie, shop.realbetisbalompie.es, classicfootballshirts.co.uk

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok