Štvrťstoročie súbojov Slovenska a Česka

Reprezentácie Zaujímavosti
Autor: Myso

Dobyli sme spoločne Belehrad, dvakrát doniesli striebro z majstrovstiev sveta a aj po rozdelení federácie bojovali ešte ďalších jedenásť mesiacov bok po boku o účasť na svetovom šampionáte v USA. Od roku 1995 však píše slovenská a česká reprezentácia aj príbeh prestížnych vzájomných zápasov. Už dnes večer nás čaká jeho trináste pokračovanie, poďme si spoločne priblížiť tucet doterajších súbojov a to samozrejme aj z hľadiska dresov.

Z dvanástich odohraných stretnutí boli štyri prípravné a osem súťažných. Počet zápasov doma a vonku je spravodlivo rozdelený v pomere 6:6, keďže sme sa zatiaľ nestretli na žiadnom záverečnom turnaji. Otvorene treba napísať, že je to najmä vďaka neúčastiam slovenskej reprezentácie. Tá uspela v kvalifikáciách doteraz len dvakrát, zatiaľ čo Česko nechýbalo v ére samostatnosti ešte ani na jednom európskom šampionáte a zahralo si aj na MS v Nemecku 2006. Šanca na turnajový zápas bola doteraz len na EURE 2016, kde sme však boli vyžrebovaní do odlišných skupín a Česi z tej svojej nepostúpili. Niektorá z krajín tak mala vo vzájomných súbojoch vždy výhodu domáceho prostredia. Slovenská reprezentácia sa doteraz tešila z troch víťazstiev, dvakrát sa zrodila remíza a sedem triumfov si pripísalo na svoje konto Česko. Prvý vzájomný zápas sa konal po niečo vyše dvoch rokoch od rozdelenia federácie, naposledy si obidve reprezentácie zmerali sily pred necelými dvomi rokmi v Lige národov.

Prvý historický zápas sa odohral 8. mája 1995 na Tehelnom poli (Zdroj foto: Futbalmagazín).

Premiérové víťazstvo Slovákov prišlo hneď v druhom vzájomnom súboji, keď sme Čechov v auguste 1997 v kvalifikácii o postup na MS do Francúzska zdolali gólmi Jančulu a Majoroša 2:1. Nateraz posledným triumfom je víťazstvo 1:0 v priateľskom stretnutí, ktoré pred piatimi rokmi v Žiline zariadil svojim premiérovým gólom v národnom tíme Ondrej Duda. Česko si na prvý skalp nášho národného tímu počkalo tri zápasy a vyhralo aj spomínaný posledný vzájomný duel z novembra 2018. Prvý nerozhodný výsledok sa zrodil hneď v premiérovom meraní síl v máji 1995, druhá a nateraz posledná remíza v pamätnej kvalifikácii o postup na MS do Južnej Afriky. Najdlhšie sme sa s Čechmi nestretli takmer päť rokov, ktoré delili dve jasné prehry na súperovom ihrisku – 0:3 v kvalifikácií o postup na MS z novembra 1997 a 1:4 v priateľskom stretnutí z augusta 2002.

Jozef Kožlej a Jozef Majoroš sa radujú z víťazného gólu na 2:1 v kvalifikácii o postup na MS 98 (Zdroj foto: futbalsfz.sk).

Čo sa týka farieb dresov, Slovensko nastúpilo sedemkrát v modrom a päťkrát v bielom. Naopak, česká reprezentácia si v siedmich stretnutiach obliekla biele dresy a päťkrát hrala v červených. Slovenskí sokoli mali na sebe najčastejšie oblečenie od spoločnosti Nike (dokopy päťkrát – dvakrát v rokoch 1997 a 2018, raz v roku 2002), štyri stretnutia odohrali v značke Adidas (2006 – 2009) a jedno s logom francúzskej spoločnosti Le Coq Sportif (priateľský zápas v roku 1995). Českí reprezentanti sú už 26 rokov verní značke Puma, ktorá ich obliekala aj vo zvyšných dvoch zápasoch, kedy bola súčasne aj partnerom nášho národného tímu (priateľské stretnutia v rokoch 2012 a 2015). Aj z tohto pohľadu môžeme konštatovať, že sa s našimi západnými susedmi stretávame pomerne pravidelne, keďže slovenskí futbalisti si proti tým českým zahrali v dresoch od každého zo svojich štyroch dodávateľov.

Neúspešný pokus Mareka Hamšíka o nožničky v priateľskom stretnutí z roku 2015, v ktorom sa obidve mužstvá predstavili v dresoch značky Puma (Zdroj foto: TASR).

Vzájomné zápasy dlho vyzerali tak, že Slováci nastupovali v modrom a Česko v bielom. Zmenilo sa to až v piatom súboji, ktorý prišiel na rad v septembri 2006. V kvalifikácii o postup na EURO 2008 vytiahla naša reprezentácia doma na Tehelnom poli biele dresy a Česko sa tak proti nám premiérovo predstavilo v červených. Tie zažili pod vedením Karla Brücknera víťazný debut, ktorý zariadil dvomi gólmi Sionko a jedným presným zásahom Koller. Bola to vôbec prvá výhra, ktorú Česko zaznamenalo na slovenskej pôde a našim západným susedom sa podarila na tretí pokus. Zaujímavosťou je, že keď sa k zmene farieb odhodlali na svojom trávniku aj českí reprezentanti, taktiež prišli o domácu neporaziteľnosť! V spomínanej európskej kvalifikácii ešte nastúpili v novembri 2007 v bielom a tradične nad modrými Slovákmi doma vyhrali (3:1). O dva roky neskôr však pripravili zverenci Vladimíra Weissa českým reprezentantom hrajúcim v červenom nemilé prvoaprílové prekvapenie. Slovensko zvíťazilo gólmi Šestáka a Jendrišeka 2:1 a zaznamenalo tak prvé víťazstvo na českej pôde, kde dovtedy v bielom nikdy nenastúpilo.

Filip Hološko a Erik Jendrišek sa radujú z víťazného gólu do siete Petra Čecha, ktorý 1. apríla 2009 znamenal historické víťazstvo Slovenska na českom trávniku (Zdroj foto: futbalsfz.sk).

Jedným dychom však treba dodať, že čaro bielych dresov za riekou Morava pominulo hneď po prvom zápase. Už o tri roky neskôr prišla v priateľskom stretnutí jasná prehra 0:3 a v spomínanej farbe sa nám nedarilo ani v poslednom vzájomnom súboji, v ktorom sme podľahli výberu trénera Jaroslava Šilhavého 0:1. Práve tento zápas sa stal z hľadiska oblečenia výnimočným tým, že v ňom prvýkrát nemal niektorý z tímov všetky časti výstroja v rovnakej farbe. Súboje modrých Slovákov s bielymi Čechmi alebo bielych Slovákov s červenými Čechmi sa skončili 19. novembra 2018, kedy sa domáci národný tím predstavil v kombinácii červených tričiek, modrých trenírok a červených štulpní. Možnosti nových farebných konfrontácií sa črtajú aj v najbližších stretnutiach Ligy národov, keďže Česko má momentálne k dispozícii aj netradičné svetlozelené oblečenie.

Nové svetlozelené české dresy by mohli do vzájomných červeno-bielo-modrých zápasov priniesť oživenie už počas novej edície Ligy národov (Zdroj foto: idnes.cz).

V kvalifikáciách zatiaľ platí, že pokiaľ niektorý z tímov so svojim súperom neprehral, vždy postúpil! V súbojoch o účasť na MS 1998 si každý pripísal po jednom víťazstve (a teda aj po jednej prehre) a na šampionát do Francúzska cestovali naši súperi zo Španielska a Juhoslávie. O desať rokov neskôr vyhrali Česi obidva vzájomné zápasy o postup na EURO 2008, kde sa aj zaslúžene prebojovali ako víťaz našej kvalifikačnej skupiny. Naopak, v ďalšom kvalifikačnom cykle sme pre zmenu vyhrali v Prahe my a aj vďaka remíze v Bratislave sme sa tešili z historického postupu na MS 2010, zatiaľ čo Česko v Afrike chýbalo. Z hľadiska farieb dresov Slováci postúpili na záverečný turnaj len vtedy, ak obidva vzájomné zápasy odohrali v bielom. Náš súper zase pre zmenu nikdy, pokiaľ nastúpil v obidvoch stretnutiach v rovnakých dresoch (či už bielych, alebo červených). Žiadna z týchto tradícii však neplatila pred dvomi rokmi v Lige národov. V nej Česko obidva vzájomné súboje vyhralo, nastúpilo v nich aj v odlišných dresoch, no z postupu do A divízie sa tešila Ukrajina.

Filip Hološko sa raduje so strelcom Stanislavom Šestákom z otváracieho gólu v septembri 2009. Slovensko remizovalo s Českom 2:2 a získalo cenný bod v bojoch o postup na MS do Južnej Afriky (Zdroj foto: futbasfz.sk).

Najlepšie sa nám proti Česku darilo v oblečení Adidas. V ňom sme síce prehrali hneď dva úvodné zápasy kvalifikácie o postup na šampionát do Rakúska a Švajčiarska (0:3 doma, 1:3 vonku), no v nasledujúcej kvalifikácii už prišlo pamätné pražské víťazstvo 2:1 a taktiež aj bratislavská remíza 2:2. V súbojoch, kedy obidve reprezentácie obliekala nemecká spoločnosť Puma sa jedenkrát tešil náš súper a raz pre zmenu náš národný tím. V remízovom stretnutí v roku 1995 zase nastúpili naši reprezentanti v oblečení Le Coq Sportif. Tieto tri spomínané zápasy však boli len priateľskými a tak v posledných 25 rokoch platí, že súťažne si Slováci zmerali sily s Čechmi len v súbojoch značiek Nike – Puma alebo Adidas – Puma. Dnes večer odohráme šiesty vzájomný duel v oblečení od amerického dodávateľa, pričom v piatich doterajších sme zatiaľ triumfovali len jediný krát. Bolo to ešte v auguste 1997, v kvalifikácii o postup na MS do Francúzska. Odvtedy prišli v dresoch s logom fajky už len štyri prehry – prvá ešte v tej istej kvalifikácii, ďalšia v priateľskom zápase v roku 2002 a dve nateraz posledné v prvej edícii Ligy národov.

Prehľad vzájomných zápasov

1. zápas: Priateľské stretnutie, 8. mája 1995, Bratislava

SLOVENSKO – ČESKO
1:1 (0:1)

Góly: 57. Timko – 32. Šmejkal. Rozhodca: Sundell (Švédsko). Diváci: 10 000.

Slovensko:  Molnár – Glonek – Kinder, Zeman (46. Stúpala), Praženica – Bališ, Weiss st. (70. I. Kozák), Tomaschek, Moravčík – J. Timko (77. Maixner), Dubovský. Tréner: Jozef Vengloš.

Česko: Kouba – Suchopárek – Horňák, Řepka, Kotůlek – Lerch, R. Nečas (90. Vávra), Bejbl, Šmejkal – Drulák (80. Samec), H. Siegl. Tréner: Dušan Uhrin st.

Zdroj foto: Profimedia.sk
Zdroj foto: Futbalmagazín

Premiérový zápas odohrali obidve reprezentácie pred 25 rokmi na Tehelnom poli. Česko nastúpilo len s ligovým výberom, ktorý však šiel do vedenia v 32. minúte zásluhou Daniela Šmejkala. Slováci odpovedali po zmene strán vyrovnávajúcim gólom Jaroslava Timka. Jedná sa o jediné stretnutie proti Česku, v ktorom slovenskí reprezentanti nastúpili v dresoch značky Le Coq Sportif.

Slovenská radosť z vyrovnávajúceho gólu na 1:1. Zľava Peter Dubovský, Róbert Tomaschek, Jaroslav Timko a Vladimír Weiss st. (Zdroj foto: Pluska.sk).

2. zápas: Kvalifikácia MS 1998, 24. augusta 1997, Bratislava

SLOVENSKO – ČESKO
2:1 (1:1)

Góly: 44. T. Jančula, 55. J. Majoroš – 14. Šmicer. Žlté karty: Bališ, Tomaschek – Poborský, Bejbl, Kozel, Horňák. Červená karta: 52. Kozel. Rozhodca: Ceccarini (Taliansko). Diváci: 25 000.

Slovensko: Molnár – Tittel – I. Kozák (42. Karhan), Špilár, Kinder – Bališ, Tomaschek, Šimon (84.  Zátek), T. Jančula – Kožlej (79. Ujlaky), J. Majoroš. Tréner: Jozef Jankech.

Česko: Srníček – Kozel – Látal, Horňák, Suchopárek – Poborský (64. Slončík), Bejbl, J. Němec, Nedvěd (56. P. Vlček) – Šmicer, Kuka. Tréner: Dušan Uhrin st.

Zdroj foto: tittel.sk
Zdroj foto: Getty Images

Druhý zápas bol na programe o dva roky neskôr a lepšie ho zvládol slovenský tím, ktorý otočil nepriaznivé skóre proti finalistom Majstrovstiev Európy 1996. Hostí poslal do vedenia Vladimír Šmicer, no ešte do prestávky vyrovnal Tibor Jančula a jedno z najpamätnejších víťazstiev nášho tímu zariadil v druhom polčase Jozef Majoroš. Slováci nastúpili už v dresoch značky Nike, v ktorých nad českým tímom zvíťazili prvý a zatiaľ jediný krát, keďže zvyšné dva triumfy dosiahli v oblečení Adidas a Puma.


3. zápas: Kvalifikácia MS 1998, 11. októbra 1997, Praha

ČESKO – SLOVENSKO
3:0 (0:0)

Góly: 54. Šmicer, 70. H. Siegl, 74. J. Novotný. Žlté karty: Suchopárek, Látal – Špilár, Ujlaky, Kinder. Rozhodca: Meier (Švajčiarsko). Diváci: 5 428.

Česko: Srníček – Z. Svoboda – Řepka, Suchopárek, J. Novotný – Látal, Bejbl, J. Němec, Čížek (56. Lasota) – Šmicer, H. Siegl (80. Lokvenc). Tréner: Dušan Uhrin st.

Slovensko: Vencel – Tittel – I. Kozák, Špilár, Kinder – Bališ, Zvara (76. Šimon), Tomaschek (87. Zátek), Ujlaky (76. Kožlej) – T. Jančula, J. Majoroš. Tréner: Jozef Jankech.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Októbrová odveta priniesla premiérové víťazstvo českého tímu. V záverečnom kole kvalifikácie, v ktorej už obidva tímy nemali šancu postúpiť na MS do Francúzska, sa zverenci Dušana Uhrina presadili tromi gólmi po zmene strán. Podobne ako v prvom stretnutí otvoril skóre Vladimír Šmicer a víťazstvo prikrášlili Horst Siegl a Jiří Novotný. Obidve mužstvá nastúpili v rovnakých dresoch ako v auguste v Bratislave.

Vladimír Šmicer strieľa úvodný gól zápasu po asistencii Jana Suchopárka. Prizerajú sa Horst Siegl a Marek Špilár (Zdroj foto: Futbalmagazín).

4. zápas: Priateľské stretnutie, 22. augusta 2002, Olomouc

ČESKO – SLOVENSKO
4:1 (1:1)

Góly: 32. a 65. Koller, 71. a 79. T. Rosický – 16. Sz. Németh. Rozhodca: Douros (Grécko). Diváci: 11 986.

Česko: Vaniak (46. P. Čech) – Jiránek (46. Hübschman), Johana, Ujfaluši, Grygera (46. Holeňák) – Galásek (77. Štajner) – Poborský (46. Sionko), T. Rosický, Nedvěd (46. Šimák), Šmicer (57. Baroš) – Koller. Tréner: Karel Brückner.

Slovensko: Čontofalský – Kratochvíl, Špilár, M. Timko, Greško – Janočko, Karhan, P. Hlinka (89. Dzúrik), R. Michalík (68. Kisel) – Sz. Németh (38. Vittek), Reiter (82. Kožlej). Tréner: Ladislav Jurkemik.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Na štvrté pokračovanie si obidva tímy počkali až takmer päť rokov. Na vedúci gól Szilárda Németha odpovedala presnými zásahmi dvojica Jan Koller – Tomáš Rosický, ktorí zaznamenali po dva góly. Jedná sa o najvyššie víťazstvo vo vzájomných zápasoch, keďže neskôr už žiadny z tímov súperovi nestrelil viac ako tri góly. Česko nastúpilo v bielych dresoch značky Puma, v ktorých odohralo turnaj EURO 2000 aj neúspešnú baráž o postup na MS 2002. Slováci už mali k dispozícii nový model z dielne spoločnosti Nike, ktorý si obliekali aj v nasledujúcej neúspešnej kvalifikácii o postup na európsky šampionát do Portugalska.

Milan Timko v modrom v súboji s Tomášom Rosickým (Zdroj foto: aktualne.cz).

5. zápas: Kvalifikácia ME 2008, 6. septembra 2006, Bratislava

SLOVENSKO – ČESKO
0:3 (0:2)

Góly: 10. a 21. Sionko, 57. Koller, Žlté karty: Škrtel, J. Ďurica, Krajčík. Rozhodca: Bennett (Anglicko). Diváci: 27 683.

Slovensko: Čontofalský – Krajčík, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech (24. Sz. Németh) – Valachovič (46. Hodúr), P. Hlinka – Karhan, Mintál, Švento – Šebo (46. Hološko). Tréner: Dušan Galis.

Česko: P. Čech – Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski – Galásek – Sionko (78. Štajner), T. Rosický, Polák (72. R. Kováč), Plašil – Koller. Tréner: Karel Brückner.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Česká reprezentácia sa na slovenský trávnik vrátila po vyše deviatich rokoch a premiérovo proti Slovákom nastúpila v červených dresoch. Domáci výber už obliekala nemecká značka Adidas, ktorá nahradila Nike práve pred štartom kvalifikácie o postup na EURO 2008. Životný zápas odohral útočník Sparty Praha Libor Sionko, ktorý v prvom polčase dvakrát prekonal Kamila Čontofalského. Skóre na konečných 3:0 pre český národný tím uzavrel v druhom dejstve kanonier Jan Koller.

Vladimír Jiránek uniká Filipovi Šebovi, český tím bol pred slovenským celý zápas a zaslúžene zvíťazil 3:0 (Zdroj foto: Profutbal.sk). 

6. zápas: Kvalifikácia ME 2008, 17. novembra 2007, Praha

ČESKO – SLOVENSKO
3:1 (1:1)

Góly: 14. Grygera, 77. M. Kulič, 82. T. Rosický – 79. M. Kadlec (vlastný). Žlté karty: Štrba, Sapara, Ľ. Michalík. Rozhodca: Asumaa (Fínsko). Diváci: 15 651.

Česko: Blažek – Zd. Pospěch, R. Kováč, Rozehnal, Grygera (46. M. Kadlec) – Galásek – Polák (86. Matějovský), T. Rosický, Plašil – Baroš (70. M. Kulič), Koller. Tréner: Karel Brückner.

Slovensko: Čontofalský – Krajčík, Škrtel, Ľ. Michalík, M. Čech – Štrba – Kisel (86. Halenár), Sapara, J. Kozák, Hamšík (58. Hološko) – Mintál (67. Šesták). Tréner: Ján Kocian.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Štvrtá prehra v rade pre slovenský tím prišla symbolicky na 18. výročie začiatku nežnej revolúcie. Sedemnásteho novembra strelili Česi na Letnej štyri góly, no keďže Michal Kadlec rozvlnil sieť za vlastným brankárom, zverenci Karla Brücknera sa radovali z víťazstva 3:1. O to sa presnými zásahmi postarali Zdeněk Grygera, Marek Kulič a Tomáš Rosický. Česko si zabezpečilo víťazstvom v skupine účasť na treťom záverečnom turnaji v rade. Na domáce stretnutie vytiahlo tradične biele dresy, v ktorých tak doma proti Slovensku neprehralo ani tretí vzájomný zápas.

Hlavičkový súboj Ľubomíra Michalíka s Janom Kollerom (Zdroj foto: Profutbal.sk).

7. zápas: Kvalifikácia MS 2010, 1. apríla 2009, Praha

ČESKO – SLOVENSKO
1:2 (1:1)

Góly: 30. Škrtel (vlastný) – 22. Šesták, 83. Jendrišek. Žlté karty: Škrtel, Štrba, Šesták. Rozhodoval: U. Mallenco (Španielsko). Diváci: 14 956.

Česko: P. Čech – Grygera, R. Kováč (71. Zd. Pospěch), Rozehnal, Jankulovski – Sionko (86. D. Lafata), Polák, D. Jarolím, Plašil – Necid (78. Fenin), Baroš. Tréner: Petr Rada.

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Štrba, Karhan – Šesták (74. Stoch), Hamšík (87. Sapara), Jendrišek (90. Vittek) – Hološko. Tréner: Vladimír Weiss st.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Slováci nastúpili v Prahe len štyri dni po vysokej prehre 0:4 s Anglickom. Tréner Vladimír Weiss zamiešal zostavou, do brány poslal namiesto Štefana Seneckého Jána Muchu a od úvodu nasadil ofenzívne duo Stanislav Šesták – Filip Hološko. Prvý menovaný sa odvďačil gólom a keď v druhom polčase využil šikovnosť Miroslava Karhana pri rozohrávke priameho kopu Erik Jendrišek, mohli sa Slováci radovať z premiérového víťazstva na českej pôde. Naši ho dosiahli v bielych dresoch, v ktorých dovtedy vonku proti Čechom nikdy nenastúpili a urobili dôležitý krok na ceste za premiérovou účasťou na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta.


8. zápas: Kvalifikácia MS 2010, 5. septembra 2009, Bratislava

SLOVENSKO – ČESKO
2:2 (0:0)

Góly: 60. Šesták, 73. Hamšík (z 11m) – 68. Pudil, 84. Baroš. Žlté karty: Hamšík – Grygera. Červená karta: 75. Hamšík. Rozhodca: Övrebö (Nórsko). Diváci: 23 500.

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Štrba – Weiss ml. (74. Sapara), Hamšík – Hološko (87. Jendrišek), Šesták (82. M. Čech) – Vittek. Tréner: Vladimír Weiss st.

Česko: P. Čech – Grygera, Sivok, M. Kadlec, Jankulovski – Hübschman – Štajner (83. Svěrkoš), D. Jarolím (65. Necid), Plašil, Pudil – Koller (55. Baroš). Tréner: Ivan Hašek.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Bratislavská odveta bola na programe o päť mesiacov neskôr a zrodila sa v nej druhá a nateraz posledná remíza vo vzájomných zápasoch. Obidve mužstvá nastúpili v rovnakých dresoch ako v apríli na Letnej. Skóre otvoril kvalifikačný kanonier Stanislav Šesták, no hostia vyrovnali zásluhou Daniela Pudila. V 73. minúte využil nariadený pokutový kop Marek Hamšík, pri oslave si vyzliekol dres, za čo obdržal žltú kartu. Druhú videl už o dve minúty neskôr za faul v strede poľa a Slováci tak dohrávali oslabení. Česko presilovku zužitkovalo na vyrovnávajúci gól Milana Baroša. Našim však napokon získaný bod v konečnom účtovaní stačil a Slovensko sa po prvýkrát prebojovalo na záverečný turnaj majstrovstiev sveta.


9. zápas: Priateľské stretnutie, 14. novembra 2012, Olomouc

ČESKO – SLOVENSKO
3:0 (2:0)

Góly: 3. a 6. D. Lafata, 72. Dočkal. Žlté karty: Stoch. Rozhodca: Lechner (Rakúsko). Diváci: 11 464.

Česko: Vaclík – Gebre Selassie, T. Sivok (46. Latka), M. Suchý, Limberský (74. Kalas) – Dočkal, Ordoš (82. M. Pospíšil), Plašil, Darida, (79. T. Hořava), L. Krejčí (67. Vydra) – Lafata (67. L. Kozák). Tréner: Michal Bílek.

Slovensko: D. Kuciak – Pekarík (17. Čišovský), Hubočan, Saláta (44. Guldan), Zabavník – Hamšík, Pečovský, Sapara, Guédé (76. Hološko), Stoch (46. M. Bakoš) – Sylvestr (46. M. Ďuriš). Tréneri: Stanislav Griga a Michal Hipp.

Zdroj foto: Getty Images
Zdroj foto: Getty Images

Po vyše desiatich rokoch sa vrátil súboj českej a slovenskej reprezentácie do Olomouca a podobne ako v roku 2002 z toho bolo jasné víťazstvo domáceho tímu. O to sa už v úvodnej šesťminútovke postaral David Lafata, ktorý najprv využil center Theodora Gebre Selassieho a vzápätí zakončil aj akciu Ladislava Krejčího. Tréner Michal Bílek doprial po zmene strán reprezentačný debut kvartetu Martin Latka, Tomáš Kalas, Tomáš Hořava a Martin Pospíšil. Skóre uzavrel v druhom polčase pravý krídelník Bořek Dočkal. Obidve mužstvá nastúpili vo vzájomných zápasoch premiérovo v dresoch od rovnakého dodávateľa.

Michal Ďuriš a Radoslav Zabavník sa bezmocne prizerajú na tretí gól českého tímu, ktorý vsietil Bořek Dočkal (Zdroj foto: TASR).

10. zápas: Priateľské stretnutie, 31. marca 2015, Žilina

SLOVENSKO – ČESKO
1:0 (0:0)

Gól: 49. Duda. Žlté karty: Škrtel – Plašil. Rozhodca: Vad (Maďarsko). Diváci: 10 594.

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel (46. J. Ďurica), Saláta (46. L. Michalík), Hubočan – Weiss ml. (59. M. Ďuriš), Greguš, Mak (60. Šesták), Hrošovský, Duda (82. Pečovský) – Hamšík (46. Jakubko). Tréner: Ján Kozák st.

Česko: Vaclík – Gebre Selassie (61. M. Kadlec), Holek, M. Suchý, Hloušek (82. F. Novák) – V. Kadlec (71. Dočkal), Vácha, D. Kolář (71. Darida), M. Pospíšil (60. Plašil), V. Pilař (60. L. Krejčí) – T. Necid. Tréner: Pavel Vrba.

Zdroj foto: Netky.sk
Zdroj foto: idnes.cz

Jubilejný desiaty zápas bol prvým, kedy sme Česko privítali mimo hlavného mesta. Zaplnený žilinský štadión videl tretiu výhru Slovákov vo vzájomných stretnutiach, o ktorú sa premiérovým gólom v reprezentácii postaral Ondrej Duda. Hostia prišli o šnúru piatich stretnutí bez prehry, tréner Pavel Vrba však dal v zápase priestor viacerým náhradníkom. S mužstvom ani len nepricestovali opory národného tímu ako Petr Čech, Tomáš Rosický, David Limberský, či David Lafata. Mužstvá opäť nastúpili na zápas v dresoch od rovnakého dodávateľa, Slováci si v modrom proti českému rivalovi zahrali na domácej pôde po prvýkrát od roku 1997.


11. zápas: Liga národov 2018/19, 13. októbra 2018, Trnava

SLOVENSKO – ČESKO
1:2 (0:0)

Góly: 62. Hamšík – 52. Krmenčík, 76. Schick. Žlté karty: Hubočan, Škrtel, Škriniar – Dočkal, Souček, Gebre Selassie. Rozhodca: Vinčič (Slovinsko). Diváci: 17 251.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80. Hancko) – Lobotka – Hamšík – Kucka (54. Weiss ml.), Duda, Mak – A. Nemec. Tréner: Ján Kozák.

Česko: Vaclík – Kadeřábek (63. F. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie – Souček, Pavelka – Vydra (89. Jankto), Dočkal, Zmrhal – Krmenčík (73. Schick). Tréner: Jaroslav Šilhavý.

Zdroj foto: webnoviny.sk
Zdroj foto: SME.sk

Po Bratislave a Žiline sa prestížneho zápasu medzi Slovenskom a Českom dočkala aj Trnava. Zverenci nového trénera Jaroslava Šilhavého išli do vedenia zásluhou Michala Krmenčíka, ktorý otvoril skóre v 52. minúte. O desať minút neskôr síce vyrovnal svojim 22. reprezentačným gólom Marek Hamšík, no posledné slovo patrilo žolíkovi z českej lavičky Patrikovi Schickovi. Ten svoj víťazný zásah zaznamenal presnou hlavičkou len tri minúty po tom, čo nahradil Krmenčíka. Slováci sa v zápase predstavili v dresoch od americkej spoločnosti Nike, ktorá ich proti Česku obliekla naposledy pred 16 rokmi.

Ondrej Duda v súboji s Bořkom Dočkalom (Zdroj foto: TASR).

12. zápas: Liga národov 2018/19, 19. novembra 2018, Praha

ČESKO – SLOVENSKO
1:0 (1:0)

Gól: 32. Schick. Žlté karty: Pavelka, Dočkal – Škrtel, Škriniar. Rozhodca: Hernandez (Španielsko). Diváci: 16 623.

Česko: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, F. Novák – Souček – Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Pavelka, Jankto (76. L. Krejčí) – Schick (82. Doležal). Tréner: Jaroslav Šilhavý.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko – Greguš (58. Duda) – A. Rusnák (58. Mak), Bero, Hamšík, Stoch – Zreľák (79. A. Nemec). Tréner: Pavel Hapal.

Zdroj foto: SITA
Zdroj foto: SME.sk

Tréner Pavel Hapal si po úspešnom debute proti Ukrajine (4:1) pripísal prvú prehru na lavičke slovenského národného tímu. Česko dokázalo zvíťaziť v obidvoch vzájomných zápasoch prvej edície Ligy národov. O víťazstve opäť rozhodol útočník talianskeho AS Rím Patrik Schick. Slovensko tak zaznamenalo na českej pôde už svoju piatu prehru, keď zo šiestich zápasov dokázalo vyhrať len jediný. Domáci nastúpili po prvýkrát v histórii vzájomných stretnutí v kombinácii s modrými trenírkami. Naši reprezentanti absolvovali v dresoch Nike tretí zápas v Česku, po modrom oblečení z rokov 1997 a 2002 si premiérovo vyskúšali aj biele.

Matúš Bero v súboji s Davidom Pavelkom (Zdroj foto: TASR).

Obidve reprezentácie dnes večer odohrajú prvé stretnutie vrámci nového ročníka Ligy národov. V skupine B2 nás čakajú ešte zápasy so Škótskom a Izraelom. Náš národný tím je aj naďalej v hre o účasť na presunutom šampionáte EURO 2020. Začiatkom októbra si v Bratislave zmeria sily v barážovom semifinále s Írskom. Česko si zabezpečilo účasť už tradične v kvalifikácii. V základnej skupine C sa na budúci rok stretne s Anglickom, Chorvátskom a jedným zo štvorice Nórsko, Srbsko, Škótsko a Izrael.

3 komentáre k príspevku “Štvrťstoročie súbojov Slovenska a Česka

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok