Čo týždeň dal 4/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vo štvrtom dieli nášho týždenníka sa pozrieme na dnes uniknuté dresy slovenskej reprezentácie pre najbližšie dva roky, zaspomíname na takmer 40-ročné partnerstvo Anderlechtu a BNP Paribas, zhodnotíme ako Covid-19 ovplyvňuje vydávanie nových dresov pre budúcu sezónu a zhrnieme pár zaujímavostí v súvislosti s víťazmi Premier League. Príjemné čítanie.


Po modrých unikli už aj biele dresy Slovenska

Nebyť aktuálnej pandémie vírusu Covid-19, tak momentálne sa zraky všetkých futbalových priaznivcov upierajú na turnaj EURO 2020. Na ňom sa predstaví celkovo 24 európskych reprezentácií, ktoré by tak mali takto v závere júna už dávno predstavené svoje nové oblečenie na najbližšie dva roky. Počas jari sme sa však nedočkali uvedenia nových dresoch pri viacerých národných tímoch a očakáva sa, že jednotlivé reprezentácie ich predstavia počas jesene. Dočkať by sa tak mal aj slovenský tím, ktorého fotky modrých dresov unikli na web ešte začiatkom marca a práve dnes sa vďaka zahraničnému webu Footy Headlines objavilo aj biele oblečenie. Povrch modrého pokrýva textúra, ktorá má symbolizovať Vysoké Tatry, naopak biele sú v oveľa jednoduchšom prevedení, s modrým prúžkom na boku a trikolórou v okolí výstrihu.

Uniknuté obrázky dresov sú prevzaté zo stránky FootyHeadlines.com


Anderlecht vymenil sponzora po 39 rokoch

Neuveriteľných 39 rokov vydržalo partnerstvo Anderlechtu a európskej bankovej skupiny BNP Paribas. Dlhoročná spolupráca je však na konci a tento týždeň predstavil 34-násobný belgický majster nové dresy od španielskej spoločnosti Joma, na ktorých bude mať hneď dvojicu nových sponzorov. Hlavné fialové bude zdobiť logo poisťovacej spoločnosti DVV, na náhradných bielych potom budú robiť futbalisti kráľovského klubu reklamu investičnej skupine Candriam. Emblém doterajšieho partnera sa prvýkrát objavil na dresoch Anderlechtu ešte začiatkom 80. rokov, kedy banka pôsobila na belgickom trhu pod názvom Generale Bank a v logu mala štylizované písmeno G. V roku 2000 bola odkúpená finančnou skupinou Fortis a v dresoch s týmto nápisom hrali bruselskí hráči až do roku 2009. Vtedy sa spoločnosť pretransformovala na súčasný názov BNP Paribas Fortis a jej logo vydržalo na oblečení dvojnásobného víťaza PVP až do tohto roka.

Nové dresy Anderlechtu pre budúci ročník 2020/21.

Vybrané dresy Anderlechtu, ktoré mal počas 39-ročnej spolupráce s partnerom BNP Paribas.


Kedy sa dočkáme nových dresov?

V nových dresoch tento týždeň oslávil svoj 30. titul v Bundeslige nemecký Bayern Mníchov a v oblečení určenom pre sezónu 2020/21 už hral zápasy aj jeho konkurent z Lipska. Zatiaľ čo v Ajaxe už predstavili náhradné dresy a predávajú k nim dokonca celú kolekciu rôznych predmetov a suvenírov, fanúšikovia Red Bullu si budú musieť na oficiálny predaj počkať až do konca júla. Nasledujúci mesiac by sme sa mali dočkať uvedenia nového oblečenia Barcelony, ktoré má mať premiéru v derby stretnutí proti Espanyolu. Niektoré tímy taktiež ešte hrajú v značkách, s ktorými sa im už skončila zmluva. Týka sa to napríklad aj čerstvého anglického majstra FC Liverpool, ktorý by za nepandemických časov mal už pravdepodobne za sebou predstavenie nového oblečenia od Nike.

Bayern oslávil titul zo sezóny 2019/20 už v dresoch určených pre budúci ročník 2020/21.

New Balance s premiérovým titulom v Premier League

Americká spoločnosť New Balance si tento týždeň pripísala svoj prvý titul v anglickej súťaži, keďže je v končiacej sa sezóne 2019/20 dodávateľom majstrovského Liverpoolu. Za posledných 20 sezón je to len druhýkrát, čo v Anglicku netriumfoval niekto v dresoch od spoločností Adidas, Nike alebo Umbro. Naposledy sa o takúto výnimku postaral v roku 2016 svojim šokujúcim titulom Leicester City, ktorý v tom čase nosil dresy značky Puma. Posledným dvom dekádam najvyššej anglickej súťaže dominuje americká spoločnosť Nike, v ktorej oblečení sa tešili futbalisti až z trinástich majstrovských titulov. Nasleduje britský výrobca Umbro so štyrmi prvenstvami a nemecký dodávateľ Adidas, ktorý sa do rebríčka dostal vďaka londýnskej Chelsea (2010, 2015 a 2017). Ak vás zaujíma, ako je to s podobnou štatistikou na Slovensku, určite si prečítajte náš včerajší článok.


Červený majster po šiestich rokoch

Museum of Jerseys si všimli zaujímavú paralelu s prelomom 50. a 60. rokov minulého storočia. V histórii anglickej súťaže totiž pomerne často triumfujú tímy hrajúce v červených dresoch. Je to najmä vďaka triu Manchester United – Liverpool – Arsenal, ktoré dokopy nazbieralo už 52 titulov. Tentokrát si ale fanúšikovia museli počkať na ďalšieho majstra z tejto trojice až sedem sezón. Pred Liverpoolom bol posledným červeným víťazom Premier League v roku 2013 Manchester United. Odvtedy sa tešili len modré a belasé tímy – trikrát Manchester City, dvakrát Chelsea a jedenkrát Leicester. Rovnako dlho sa v Anglicku čakalo na červeného majstra aj v rokoch 1957 – 1964, kedy taktiež tituly United a Liverpoolu delilo šesť nečervených majstrov. Dvakrát sa v tom čase stal šampiónom Wolverhampton a po jednom triumfe pridali aj Burnley, Tottenham, Ipswich Town a Everton.

Liverpool sa teší z anglického titulu po dlhých 30 rokoch.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok