Hlavné dresy Manchestru United 2019/2020

2019/2020 Adidas Premier League
Autor: Myso

Záverečný aprílový deň bude na tomto webe venovaný dresom Manchestru United. Šiesty tím minulej sezóny Premier League oblieka aj tento ročník nemecká spoločnosť Adidas, ktorá mu pripravila dresy pripomínajúce jednu z najúspešnejších sezón v klubovej histórii.

Nové oblečenie vzdáva hold úspechom zo sezóny 1998/99, počas ktorej dokázali Červení diabli vyhrať domácu Premier League, FA Cup a takisto aj Ligu majstrov. Aj po vyše 20 rokoch od tohto významného úspechu môžeme skonštatovať, že sa zatiaľ nepodaril žiadnemu inému anglickému klubu.

Úspechy zo spomínanej sezóny sú premietnuté aj do dizajnu súčasných červených dresov United. Klubový znak je umiestnený na tmavom štíte, ktorý bol na dresoch Manchestru prítomný aj v magickú noc 26. mája 1999. V jednom z najnezabudnuteľnejších zápasov o ušatú trofej vtedy zverenci Sira Alexa Fergusona otočili v samotnom závere skóre stretnutia s nemeckým Bayernom Mníchov a zaznamenali svoj celkový druhý triumf v Lige majstrov. Významnosť tohto úspechu podčiarkuje použitie zlatej farby.

Ole-Gunnar Solskjaer vo finálovom stretnutí Ligy majstrov 1999.

O dva góly v nadstavenom čase sa v pamätnom finále postarali útočníci Teddy Sheringham a Ole-Gunnar Solskjaer, ktorý je akoby symbolicky práve súčasným lodivodom anglického celku. Sheringham vyrovnával na 1:1 v prvej minúte nadstaveného času a víťazný gól strelil už o dve minúty neskôr práve nórsky žolík, ktorý sa na trávnik dostal len v 81. minúte. Spomínané minúty nájdeme na spodnej časti rukávov aktuálnych dresov United, dátum 26.05.1999 je potom spoločne so skratkou mesta BCN a nápisom Treble Winners umiestnený na ľavom boku.

Dizajnéri nemeckej spoločnosti Adidas zakomponovali na dresy aj ďalšie dôležité udalosti sezóny 1998/99. Na spodnej časti tričiek je z vnútornej strany uvedený aj dátum finálového stretnutia FA Cupu (22. mája), v ktorom v súboji dvoch tímov s prívlastkom United triumfoval Manchester nad Newcastle 2:0. A nechýba ani dátum záverečného kola Premier League, v ktorom si 16. mája po víťazstve 2:1 nad Tottenhamom udržali Červení diabli jednobodový náskok pred Arsenalom.

Zaujímavosťou tradičných červených desov je trojica pruhov charakteristická pre nemeckého dodávateľa. Tie sú tento rok vyhotovené v tmavšom odtieni červenej a tak ich možno na pleciach pomerne jednoducho prehliadnuť. Po minulosezónnom netradičnom vzhľade s čiernymi trenírkami a červenými štulpňami sa Manchester vrátil ku svojej klasickej kombinácii bielych trenírok a čiernych štulpní. Trenírky sú po bokoch doplnené červenými prúžkami, na štulpniach okrem nich nájdeme aj zlaté nápisy Manchester United.

Nové dresy mali premiéru symbolicky 20 rokov po finále Ligy majstrov a aj súper bol rovnaký. 26. mája 2019 si to na Old Trafforde rozdali legendy Manchestru United a Bayernu Mníchov. Súčasní hráči 20-násobného anglického majstra si potom nové oblečenie na seba v zápase poprvýkrát obliekli 17. júla na austrálskom turné v súboji proti Leedsu United.

Zostava Manchestru United z finále Ligy majstrov 1999:
Horný rad: Schmeichel, Yorke, Cole, Johnsen, Stam, Giggs.
Dolný rad: Blomqvist, Butt, Beckham, G. Neville, Irwin.
Víťazný tím po 20 rokoch vrátane legendárneho trénera Sira Alexa Fergusona.

Spolu s hráčskymi dresmi boli v máji uvedené aj hlavné brankárske. Tie zaujmú netradičnou farebnou kombináciou fialovej a ružovej, ako aj zaujímavou textúrou. Hádate správe, že farby neboli zvolené náhodne – v pamätnej sezóne ich mal na svojom drese značky Umbro aj legendárny dánsky brankár Peter Schmeichel.

Peter Schmeichel v roku 1999.

Manchester obsadil v predchádzajúcej sezóne Premier League až šiestu priečku, no aj tá mu zaručila účasť v predkole Európskej ligy UEFA. Ako sa Červeným diablom darilo v pohárovej Európe si pripomenieme v niektorom z nasledujúcich článkov.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok